verbinden, verblijden, veraangenamen, verbazen, verspreiden, vermaken, verdiepen
=Cultuur 

Programmering 2023 / 2024 


Klik hier om naar de website van Souvenir te gaan


Woensdag 22 november, 20.00 uur

Raschèr Saxophone Quartet

https://kamermuzieksouvenir.nl/concerten/rascher-saxophone-quartet/

Het Raschèr Saxophone Quartet is toonaangevend op het gebied van klassieke saxofoon muziek. Het kwartet heeft vanavond maar liefst twee Nederlandse premières en zelfs een wereldpremière op het programma staan!
Arvo Pärt’s ‘Es Sang vor langen Jahren’ is tot stand gekomen in samenwerking tussen het kwartet en de componist. Het Raschèr Saxophone Quartet zet de traditie voort die in de jaren dertig werd gestart door Sigurd Raschèr (1907-2001), die het ensemble in 1969 oprichtte. De Duits-Amerikaanse klassieke saxofoon pionier zette vele componisten ertoe aan muziek te schrijven voor hem en zijn ensemble. Inmiddels droegen al ruim driehonderd componisten werk op aan het RSQ, waaronder namen als Berio, Glass, Gubaidulina, Kancheli, Keuris en Xenakis. Al deze componisten deelden een enthousiasme voor de unieke homogene toonkwaliteit, virtuositeit en dynamische interpretatie van nieuwe en oude muziek van de vier musici. Het Raschèr Quartet is een muzikale democratie. Daarom heeft het kwartet, in tegenstelling tot veel andere kamermuziekensembles, geen leider.


Uitvoerenden:
Christine Rall, sopraansaxofoon
Elliot Riley, altsaxofoon
Andreas van Zoelen, tenorsaxofoon
Oscar Trompenaars, baritonsaxofoon

Programma
Johann Sebastian Bach uit Kunst der Fuge: Contrapunctus 1, 4 und 9
Arvo Pärt Vater Unser
Özkan Manav Iz* (wereldpremiere)
Arvo Pärt Es sang vor langen Jahren* (Nederlandse première)
Bela Bartók uit fifteen Hungarian Peasant Songs
Arvo Pärt Summa
Fazil Say Divorce* (Nederlandse première)

TICKETSWoensdag 13 december 20.00 uur
Barbican Quartet

Vanavond te gast bij Souvenir: het Barbican Quartet, prijswinnaar van de befaamde ARD International String Quartet Competition 2022. Dit in Londen gevestigde kwartet is helemaal op de juiste plek bij Souvenir met een al even passend Engels programma. Op het podium vier internationale musici, vier unieke persoonlijkheden, één strijkkwartet.
De naam Barbican Quartet heeft een dubbele betekenis. Een Barbican is een verdedigingsmuur rond een stad of kasteel, die het kwartet verbindt met hun zoektocht om de traditie van het strijkkwartet spel te ontdekken, te ontwikkelen en voort te zetten. Het Barbican Quartet is ook nauw verbonden met Londen, aangezien het kwartet hier in het Barbican Centre hun oprichtingsconcert gaf in 2015. De oprichters – Amarins Wierdsma, Christoph Slenczka en Yoanna Prodanova – ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan de Guildhall School of Music and Drama. Eerst speelden ze voor het plezier samen kamermuziek en later werd het serieuzer. Nu brengt het internationale kwartet (met 4 nationaliteiten en in totaal 7 talen) haar tijd door tussen Londen en de rest van de wereld.
Uitvoerenden:
Amarins Wierdsma, viool
Kate Maloney, viool
Christoph Slenczka, altviool
Yoanna Prodanova, cello
Woensdag 13 december 2023 | 20.00 uur