Holberg, kunst- en cultuurbedrijf
Welkom op onze website

CHASSÉ BREDA: STEINWAY SESSIES
Zondag 26 september, 15.00 uur
MATTEO MYDERWIJK & DANIËL VAN DER HOEVEN
het eerste concert in de Steinway Sessies Een serie met als middelpunt de Steinway. We gaan dit seizoen alles uit het instrument halen wat er maar mogelijk is. Tijdens dit eerste concert een spannende combinatie van klassiek met jazz. Matteo Myderwijk laat zijn Jazz inspiraties horen en Daniël van der Hoeven - winnaar van het International Bach Concours - speelt de pianobewerking van Bach's viool Sonate (bwv 1001). Voor het eerst te horen in Nederland zelfs!.  Hoe uitdagend is het om dit te combineren met Ravel's Gaspard de la nuit. De Bredase pianist Rogier Telderman gaat graag met deze interessante musici in gesprek.
KAMERMUZIEK BREDA NIEUWE VESTE:
Vrijdag 1 oktober
ZEMLINSKY QUARTET 
Het kwartet heeft in haar 25 jarig bestaan een repertoirelijst opgebouwd van meer dan 250 werken en heeft maar liefst 20 Cd’s opgenomen, waaronder een prijswinnende Cd met de vroege strijkkwartetten van A. Dvořák. Het kwartet is vernoemd naar dirigent/componist Alexander Zemlinsky (1871-1942), die vanaf 1911 tot 1927 in Praag werkte en daar heeft bijgedragen aan de Tsjechisch/Duitse en Joodse cultuur. Sinds 2005 is het kwartet verbonden aan de Alexander Zemlinsky Foundation in Wenen en heeft in Praag een eigen kamermuziekserie. De musici spelen, na het winnen van de ‘Bordeaux String Competition’ in 2010, over de hele wereld. Op 1 oktober is het kwartet te gast bij Kamermuziek Breda, waar uiteraard Dvořák op het programma staat.
UITVOERENDEN  František Souček, viool/ Petr Střížek, viool/ Petr Holman, altviool, Vladimír Fortin, cello
PROGRAMMA Antonín Dvořák: Cypresses for String Quartet, B152.  Ludwig van Beethoven: String Quartet 59/3. Antonín Dvořák: Quartet no.10 E flat Major, op. 51, B92 ‘Slavonic‘KAMERMUZIEK BREDA NIEUWE VESTE:
Vrijdag 22 oktober
CLUB CLASSIQUE MET MOVING ART

Bij Club Classique komen schilderijen tot leven en stappen personages uit hun lijst. Een concert waarin niks is wat het lijkt en alles mogelijk blijkt. Alles wordt verhalend met elkaar verbonden door cellist Leonard Besseling en violiste Myrthe Helder; zij zijn het kloppend hart van Club Classique. Ze hebben hun krachten gebundeld met filmmaker Gijs Besseling; een cinematografische duizendpoot waarmee ze al eerder genres hebben opgerekt. Het resultaat is een geheel nieuwe ervaring voor alle zintuigen.UITVOERENDEN  Myrthe Helder, viool/Sjaan Oomen, viool/Anna-Magdalena den Herder, altviool/Leonard Besseling, cello
Uitvoerenden opname in schilderijen verwerkt: Laetitia Gerards (sopraan), Felicia van den End (fluit), James Meldrum (klarinet), Doriene Marselje (harp)
PROGRAMMA Leoš Janáček: gedeelte uit Intieme Brieven (schilderij van Gogh) Franz Schubert: Ave Maria (schilderij Rembrandt) Claude Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune (schilderij Waterhouse) Coleridge-Taylor Perkinson: gedeelte uit String Quartet no.1 ‘Calvary’ (schilderij Rockwell)


 

 

KAMERMUZIEK BREDA NIEUWE VESTE:
Vrijdag 5 november
ARNO BORNKAMP met LITTLE BIG HORNNadat klassiek saxofonist Arno Bornkamp in bijna vier decennia zo’n beetje alles heeft gedaan wat er met de saxofoon mogelijk is, laat hij nu in ‘Little Big Horn’ de interessante mogelijkheden van de baritonsaxofoon zien en horen. Dit machtige instrument spiegelt zich qua toonbereik aan de cello en wordt gekenmerkt door een ongelooflijke hoeveelheid klankkleuren. Bornkamp heeft acht componisten gevraagd om nieuwe werken te schrijven voor dit project. We gaan op een ontdekkingsreis langs de ‘diepere krochten’ van de baritonsax en, doorweven met videobeelden en interviews. Dit ‘docuconcert’ maakt het publiek getuige van de fascinerende scheppingsprocessen achter de composities. Het concert wordt afgesloten met een kort optreden van ‘The Four Baritones’.


UITVOERENDEN Arno Bornkamp, baritonsaxofoon André Arends, dramaturg Anne-Marie Verlooy, visuals Lex Bohlmeijer, interviews
PROGRAMMA Katharina Thomsen, Jan Menu, Peter Vigh, Gregory Wanamaker, André Arends, Jacob ter Veldhuis, Ryo Noda en Branford Marsalis
NIEUWE VESTE BREDA
26 november
MINI-OPERA: WE’LL NEVER LET YOU DOWN

‘We’ll never let you down’ is een opera over schoonheid, vriendschap en vergetelheid, gewijd aan het unieke leven van de legendarische celliste Jacqueline du Pré, die in 1987 op 42 jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van MS. Na haar dood werd een film vol sensatie en onwaarheden uitgebracht, maar in deze bezielde opera wordt dit beeld rechtgezet en komt de herinnering aan Du Pré’s waarachtige verhaal opnieuw tot leven. De Surinaams-Nederlandse componist René Samson verklankte haar dramatische leven, maar heeft helaas het werk niet meer kunnen voltooien. Twee jonge componisten, Mathilde Wantenaar en Max Knigge, hebben ieder een deel toegevoegd. Celliste Doris Hochscheid, bariton Mattijs van de Woerd en pianist Frans van Ruth hebben hun muzikale sporen al ruimschoots verdiend en vertolken deze mini-opera vol verve en op hoog niveau.

UITVOERENDEN  Doris Hochscheid, cello/ Mattijs van de Woerd, bariton /Frans van Ruth, piano / Mirjam Koen en Gerrit Timmers, regie /Bas Standaar, lichtontwerp

PROGRAMMA
René Samson, Mathilde Wantenaar, Max Knigge

E-mailen
Bellen