verbinden, verblijden, veraangenamen, verbazen, verspreiden, vermaken, verdiepen
=Cultuur 

Programmering 2024 / 2025 

KLIK hier om rechtstreeks naar de website Steinway Sessies Chassé


Steinway Sessies

8 november 2024, Gebroeders Jussen

Lucas en Arthur Jussen, het Nederlandse pianoduo van wereldfaam, staan bekend als meesterlijke verhalenvertellers op het klavier. Hun indrukwekkende internationale carrière heeft hen tot vooraanstaande ambassadeurs van de klassieke muziek gemaakt.  

Het duo onderscheidt zich door hun energieke en harmonieuze samenspel, verfijnd en emotioneel diepgaand, wat hen lof oplevert van critici en liefhebbers wereldwijd.  

Ze hebben opgetreden met toporkesten en gewerkt onder leiding van eminente dirigenten.  Als "Artists in Residence" bij het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, blijven ze hun invloed in de muziekwereld vergroten. Hun rijke discografie, met opnames van Beethoven tot Nederlandse componisten, weerspiegelt hun veelzijdigheid. Hun recente album "Dutch Masters" ontving zowel een Edison Klassiek als de publieksprijs, een bewijs van hun artistieke voortreffelijkheid.Hun muzikale reis begon in Hilversum met vroege pianolessen, gevolgd door optredens voor Koningin Beatrix.  

Na het winnen van diverse competities, perfectioneerden ze hun kunst onder begeleiding van wereldberoemde docenten zoals Maria João Pires, Menahem Pressler en Jan Wijn. Vandaag nemen de broers plaats achter de Steinway in de Grote Zaal van Chasse.  

Programma
Wolfgang Amadeus Mozart - Sonate für Klavier zu vier Händen C-Dur KV 521
Robert Schumann - Andante con Variazioni op. 46 für zwei Klaviere
Jörg Widmann - "Bunte Blätter" für zwei Klaviere
Claude Debussy - Six Epigraphes Antiques
Sergej Rachmaninoff - Suite Nr.2 (1901) für 2 Klaviere op.17


TICKETS


12 januari Natalon Quartet
Ode aan Simeon ten Holt 


Het Natalon Kwartet, bestaande uit Petra van Oort, Laura Sandee, Robert Lambermont en Anna van Nieukerken, vormt een unieke samenwerking van ervaren pianisten met een gedeelde passie voor de muziek van Simeon ten Holt.
Dit kwartet heeft zich gespecialiseerd in de muziek van Simeon ten Holt en heeft de eer om als enige ter wereld alle composities van deze componist voor vier toetsinstrumenten uit te voeren. De experts prijzen hun integere benadering, die recht doet aan de wensen en voorschriften van Simeon ten Holt zelf. Met het brengen van de rijke muzikale erfenis komt het Natalon Kwartet tegemoet aan de veelzijdigheid van Simeon ten Holt, en eert op unieke en indrukwekkende wijze zijn diverse composities

TICKETS


16 februari Marietta Petkova & Lex Bohlmeijer
Leven in muziek 

De Bulgaars-Nederlandse sterpianiste Marietta Petkova is een gerenommeerde figuur in de internationale klassieke muziekwereld.
Ze wordt geprezen om haar bezielde spel en haar vermogen om diepe emotionele lagen in muziek aan te boren, waardoor haar recitals vaak uitverkocht zijn. Met een indrukwekkende muzikale achtergrond en begeleiding door György Sebök, heeft Petkova diverse prijzen gewonnen en een succesvolle carrière opgebouwd.
Onlangs lanceerde ze samen met radio-presentator Lex Bohlmeijer het programma Leven in Muziek, waarin ze haar passie voor muziek deelt. Dit resulteert in een uniek pianorecital en vormt de basis voor een nieuw boek van Bohlmeijer over Petkova’s leven, gepland voor publicatie begin 2025. Het belicht haar ervaringen met componisten en biedt een diepgaande blik op haar leven en carrière.

TICKETS


30 maart Matteo Myderwyk

Matteo’s jarenlange opleiding als klassiek pianist aan het conservatorium leerde hem vooral om muziek van zijn helden Bach, Liszt en Messiaen achter te laten en zijn eigen muzikale taal te vinden.

Pianist Matteo Myderwyk bracht afgelopen jaren als eerste Nederlandse pianist muziek uit bij het gerenommeerde internationale label Warner Classics. Zijn albums Notes of Longing (2021) en Veluwe Suite (2022) werden met lof ontvangen. In de zomer van 2023 verscheen Matteo’s album; A brief nostalgia.
Dit bleef niet onopgemerkt, zo werd Matteo genomineerd voor een Edison Award.
Hij tourde in het najaar met een geheel toetsenarsenaal langs de grote concertzalen als Concertgebouw, Tivoli, De Doelen, Muziekgebouw Eindhoven, Musis Sacrum en vele festivals.
In 2024 verschijnt pianosolo werk van zijn hand; Renaissance zal in de loop van het jaar uitgebracht worden.
Matteo gooit alle klassieke regels van zich af. Muziek maken zonder vooraf gemaakte afspraken; om als doel te hebben om in het moment muziek te maken. Dit was gelijk de belangrijkste les die hij leerde in deze experimentele periode; muziek staat niet op papier maar wordt in het moment gemaakt.

TICKETSZondag 13 april, 11.00 uur.
Op de koffie bij het Storioni Trio 

Dit Trio begon hun muzikale avontuur een kwart eeuw geleden in de intieme sfeer van de kleine zaal van het Concertgebouw.
Gedurende de afgelopen 25 jaar hebben zij het privilege gehad om te spelen in vrijwel elke hoek van de wereld, waarbij hun muziek niet alleen in imposante concertzalen onder leiding van gerenommeerde dirigenten klonk, maar ook in sfeervolle kerken en op unieke locaties.
Hun reis omvatte het opnemen van cd's, deelname aan inspirerende radio- en televisieprogramma's en het oprichten van hun eigen Storioni Festival, een viering van de muziek die hen dierbaar is.
Door deze artistieke reis heen is één aspect duidelijk geworden: het plezier en de passie voor muziek en het gezelschap van elkaar zijn alleen maar toegenomen. Ze koesteren de vriendschappen die ze onderweg hebben gevormd, zowel met elkaar als met hun toegewijde publiek en de vele getalenteerde muzikanten die ze hebben ontmoet. Voor dit trio is de reis nog lang niet voorbij. Deze ochtend zullen ze hun muzikale expressie voortzetten op het podium van Chassé.

TICKETS


Philzuid

26 september Simone Lamsma én Bruckner 1
29 november  Alexandra Dovgan, Schumann pianoconcert
12 december Alexandra Conunova en Duncan Ward 
8 januari Nieuwjaarsconcert
8 februari Vivi Vassileva in het recycling concerto 
28 maart Elgars Enigma Variaties
10 mei Opera Mozart en Beethoven 

Chassé Klassiek 

Zondag 24 november, 19.00 - 20.15 zonder pauze
Berlage Saxophone Quartet en het Dudok Quartet

Het Berlage Saxophone Quartet en het Dudok Quartet bundelen hun krachten voor een bijzondere uitvoering van Max Knigge’s vernieuwende interpretatie van Claude Debussy’s Preludes en Images.
Knigge’s Interludes benutten de diverse klanken van de saxofoon- en strijkkwartetten volledig. Het concert biedt een naadloze blend van klassieke harmonieën en moderne timbres. Een extra dimensie wordt toegevoegd door de visuele kunst van Vladimir Grafov, wiens poëtische laserfiguren een moderne tegenhanger vormen voor de impressionistische klankkleuren van Debussy. De interactie tussen de muziek en deze visuele kunst transformeert de concertzaal tot een oase van klank, kleur, beweging en licht, waardoor er een zintuiglijke en onvergetelijke ervaring wordt geboden.
Een must-see voor liefhebbers van zowel klassieke muziek als visuele kunst.

TICKETS


Zondag 8 december, 15.00u
Orkest van de 18e eeuw met Lucy Horsch
DE STEM VAN DE BLOKFLUIT

De Latijnse naam voor blokfluit 'ricordare la voce', betekent letterlijk ‘het herinneren van de stem’. Blokfluittist en zangeres Lucie Horsch neemt de proef op de som. Ze arrangeert Bachs concert in a-klein voor blokfluit en brengt de aria Stirb in mir, Welt terug naar de vocale roots.
Het Orkest van de Achttiende Eeuw slaat de handen ineen met blokfluitiste en zangeres Lucie Horsch om oude muziek op een vernieuwende wijze te presenteren en nieuwe composities te laten inspireren door de grootheden uit het verleden.
De naam “blokfluit” is afgeleid van het Latijnse ‘ricordare la voce’, wat letterlijk ‘het herinneren van de stem’ betekent. Lucie Horsch onderwerpt dit idee aan een praktijktest door de blokfluit te bespelen in Bachs klavecimbelconcert, in een bewerking van de befaamde blokfluitist Frans Brüggen, oprichter van het Orkest van de Achttiende Eeuw. In het tweede deel van het programma neemt Lucie Horsch vocaal het stokje over, teruggrijpend naar de vocale oorsprong van het concert met Bachs eigen aria Stirb in mir, Welt uit de cantate Gott soll allein mein Herze haben
Programma
J.S. Bach - BWV 1053, Concerto no. 2 in E-groot (arr. Frans Brüggen)
Vivaldi - RV 443 , Flautino concerto in C-groot
Vivaldi - Aria: Vedrò con mio diletto, uit Il Giustino, RV 717
Vivaldi - Concerto in a-klein uit L’Estro Armonico RV 522 op. 3 nr. 8
Reza Namavar - Nieuw werk, geïnspireerd op Vivaldi
J.S. Bach - BWV 1041, Concerto in a-klein (arr. Lucie Horsch)


TICKETSZondag 29 december, 15.00u
CONCERTO DI NATALE
Lisa Jacobs & The String Soloists

In de laatste dagen van het jaar, een periode die in het teken staat van samenzijn en het verspreiden van warmte tijdens de donkere dagen volgend op Kerstmis, zorgt violiste Lisa Jacobs samen met The String Soloists voor een sprankelend lichtpunt. Dit internationale ensemble deelt met enthousiasme hun muzikale passie met het publiek.
Het concert belooft een warme en inspirerende ervaring te zijn, met een repertoire dat niet alleen verwarmt, maar ook verrijkt. Centraal staat het betoverende kerstconcert van Locatelli, een favoriet van het ensemble. Dit wordt prachtig aangevuld met de gepassioneerde composities van Astor Piazzolla en de virtuositeit van Vivaldi. De melancholische tonen van Ysaye en Tchaikovsky, die de intieme sfeer van de kerstperiode weerspiegelen, voegen een diepere laag van emotie toe aan het programma.

TICKETS


Zondag 26 januari 2025, 15.0u
STABAT MATER
Cappella Amsterdam

Cappella Amsterdam, ditmaal onder leiding van Geoffroy Jourdain, presenteert een programma variërend van Domenico Scarlatti’s Stabat Mater tot een nieuwe compositie van Silvia Borzelli.
Het concert belicht de vocale virtuositeit van het ensemble en de kracht van de menselijke stem. Jourdain, bekend van Les Cris de Paris en gewaardeerd om zijn expressieve interpretaties, brengt een unieke dynamiek in deze uitvoeringen. Zijn samenwerking met Cappella Amsterdam bevestigt zijn status als een vooraanstaande figuur in de Franse muziekwereld, wat ook erkend is met een Edison voor zijn album Passions. Silvia Borzelli’s nieuwe compositie, speciaal ontworpen voor Cappella Amsterdam, verkent buitenmuzikale concepten en poëtische mechanismen, waardoor een vernieuwende dimensie aan het programma wordt toegevoegd.

TICKETSZaterdag 15 februari 2025, 20.30
Het ultieme nieuwjaarsconcert
Nederlands Blazers Ensemble

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE), een geliefde gast in ons theater, heeft de traditie om het nieuwe jaar muzikaal veelzijdig in te luiden, en dit concert vormt daarop geen uitzondering. Jazz, pop en wereldmuziek vormen de ingrediënten voor dit nieuwjaarsconcert.
Ruim 30 jaar lang heeft artistiek leider en hoboïst Bart Schneemann de meest fantastische projecten bedacht en uitgevoerd. In de afgelopen jaren zijn de nieuwjaarsconcerten uitgegroeid tot ware happenings vol verbinding en met zowel pakkende als vernieuwende muziek uit alle windstreken. Dit jaar worden de mooiste momenten uit die jaren samengebracht tot Het ultieme Nieuwjaarsconcert, met zowel oude bekenden als nieuwe sterren uit diverse culturen. Vooraf is er een inleiding en achteraf een feestje, precies zoals je gewend bent wanneer het NBE naar Chassé komt.

TICKETS


Zondag 23 februari 2025, 15.00
VIVALDI’S VIER JAARGETIJDEN
Maestro Jules onthult

Deze middag neemt Jules van Hessen, bekend als “Maestro Jules” ons mee op een muzikale ontdekkingsreis met zijn unieke concept Maestro Jules Onthult.
In deze voorstelling staat het meesterwerk De Vier Jaargetijden van Vivaldi centraal. Maestro Jules verkent de thema’s, legt herkenbare elementen bloot, wijst op muzikale contrasten en brengt samenhang aan in de composities op een inspirerende manier. Het orkest illustreert zijn verhaal met live gespeelde fragmenten, terwijl op een groot scherm achter het orkest ondersteunende animaties worden vertoond. Maestro Jules staat bekend als de “stand-up dirigent”, vanwege zijn verhalen doordrenkt met humor, waardoor hij de wereld van klassieke muziek toegankelijk maakt voor iedereen

TICKETSVrijdag  7 mrt 2025, 20.30u
THE WASTE LAND
Amsterdam Sinfonietta, ISH Dance Collective & Bencha Theater

Beleef een onvergetelijke avond in het gezelschap van Amsterdam Sinfonietta, ISH Dance Collective en Bencha Theater, onder leiding van Candida Thompson op viool en met de grensverleggende regie en choreografie van Marco Gerris.

In de productie The Waste Land, versmelten muziek, dans, luchtacrobatiek en poëzie op een naadloze en magische wijze. Deze multidisciplinaire voorstelling verkent thema’s als verval, vervreemding en regeneratie, geïnspireerd door het gedicht van T.S. Eliot en Farokzhad Layegh’s Lexolalia Descenticum.
De voorstelling belooft een emotionele achtbaan te worden met krachtige performers, acrobatische dans, meeslepende muziek, mysterieuze visuals en onverwachte wendingen. Het programma bevat werken van Layegh, Nyman, Dessner, Say en andere componisten die bijdragen aan de magie van The Waste Land.


TICKETS


Woensdag 19 maart 2025
LIVE IN CONCERT
The King's Singers

The King's Singers presenteren deze avond het programma Live in concert. Dit concert neemt je mee op een reis door de eeuwen heen, door verschillende landschappen; mystieke bossen, stormachtige zeeën en magische nieuwe landen.
Wees welkom bij The King’s Singers. Een vooraanstaand a-capella vocaal ensemble dat wereldwijd bewondering oogst voor zijn buitengewone muzikaliteit en close harmonyoptredens. Opgericht in 1968 aan het King’s College in Cambridge, Engeland, heeft de groep zich ontwikkeld tot een van de meest vermaarde en gerespecteerde vocale ensembles ter wereld. Bekend om hun veelzijdigheid in klassiek, pop, folk en jazz, biedt het ensemble, bestaande uit zes getalenteerde mannelijke vocalisten, een unieke reis door de eeuwen heen. Met meeslepende optredens en een innovatieve benadering van a-capella muziek blijven ze het publiek betoveren en inspireren.


programma
Fernando Alonso - La Tricotea
Henry Purcell - Muziek voor even
Hans Leo Hassler - Frisch auf! Lasst uns ein gut's Glas mit Wein
Traditioneel Iers - Het afscheidsglas
Maurice Ravel - Trois Chansons
Francis Poulenc - Bois meurtri (uit Un soir de neige)
Camille Saint-Saens - Les Marins de Kermor
John McCabe - Scènes in Amerika deserta
Trad. Amerikaans, arr. Chilcott - Ik kocht een kat
Trad. Amerikaans, arr. Chilcott - Shenandoah
Trad. Amerikaans, arr. Chilcott - De gouden ijdelheid

TICKETS