verbinden, verblijden, veraangenamen, verbazen, verspreiden, vermaken, verdiepen
=Cultuur 

Programmering 2023 / 2024

KLIK hier om direct naar de website van Nieuwe Veste Kamermuziek Breda te gaan







vrijdag 24 november 2023
CAMERATA TRAJECTINA EN INGMAR HEYTZE

Op het ritme van de taal
Met muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina de Nederalndse geschiedenis tot leven. Ingmar Heytze is gevraagd om hier een hedendaagse versie van te maken want klanken zijn van altijd. Een spannende combinatie van nieuwe woorden op een oude melodie. Het ritme van de taal in een hedendaags jasje.  Igmar heeft humor, Camerata Trajectina brengt muziek uit de 16e en 17e eeuw tot leven met de eigen schoonheid van de NederlandseEen taalproeverij!  De kracht en schoonheid van het woord: een onuitputtelijke bron voor muziek en poëzie. Gedichten in combinatie met de muziek uit de  16e en 17e eeuw. Ingmar Heytze schrijft poëzie voor mensen die niet gedichten houden.  Een proeverij van mooie woorden en lekker muziek. Trajectina
staan tegenover de rauwe eerlijkheid van Ingmar ’ eigen ‘spoken word poëzie’. Twee totaal verschillende werelden, met elkaar verbonden door de liefde voor woorden en zinnen. Onderga Babs’ ongekende muzikaliteit in performance, die Camerata Trajectina passend weerwoord geeft. Reken op veelzeggende contrasten en verrassende overeenkomsten. Hoor het tijdsverschil wegvloeien op golven van dichtkunst. Beweeg mee op het ritme van de taal en het verhaal in de muziek. Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina de Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden.
Ingmar Heytze (1970, Utrecht) schrijft poëzie voor mensen die niet van gedichten houden. In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn  oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht. Zijn gedichten werden verzameld in Voor de liefste onbekende (2016) en Utrecht voor beginners en gevorderden (derde druk, 2020). De rest staat in Ik wilde je iets moois vertellen (2018) en Met wat geluk (2022).

UITVOERENDEN
Camerata Trajectina en Ingmar Heytze

PROGRAMMA
Nederlandstalig liedrepertoire

vrijdag 22 december 2023
BRISK EN HANS THISSEN

Pleidooi voor het wonder.
In 1986 trad BRISK voor het eerst op, het concert van 22 december 2023 zal voor het veelgeprezen kwartet één van de laatste zijn. Daarmee wordt een lange carrière - vol avontuurlijke programma’s waarin de grenzen van het blokfluitkwartet voortdurend werden verkend en verlegd – afgesloten. Vanavond brengt BRISK muziek voor advent en kerst uit verschillende eeuwen samen en verrast het publiek met een pleidooi voor het wonder. De rode draad in het programma is de melodie van het Frans kerstliedje ‘une jeune fillette’. Acteur Hans Thissen brengt muzikale werelden samen door poëzie te lezen over advent en kerst en het publiek in korte gespeelde scènes aan het denken te zetten over de betekenis, magie en beleving van het wonder; basis voor eeuwen adembenemend mooie kerstmuziek.

UITVOERENDEN
Brisk en Hans Thissen.

PROGRAMMA
Muziek van Praetorius, Hassler, Sweelinck, Bach, Brahms, Max Knigge, Willem Wander van Nieuwkerk en Izak de Dreu.

zondag 7 januari 2024, LET OP: aanvang 14.30 uur
HAVELOK EN JOHN BUIJSMAN

Vanmiddag staat het podium van de Nieuwe Veste Concertzaal vol met slagwerk, want Havelok gaat laten horen dat slagwerk een veelzijdige en subtiele instrumentgroep is. O.a. met muziek van Philip Glass, wiens repertoire voornamelijk bestaat uit pianomuziek. Maar nu uitgevoerd op o.a. marimba, vibrafoon, gong en steeldrums door de vier slagwerkers van Havelok, die al sinds hun conservatoriumtijd samenspelen. Havelok Percussion wil slagwerk bij een breder publiek onder de aandacht brengen en er wordt gretig gezocht naar verdieping en verbreding van het repertoire door samenwerking met andere kunstvormen en performers. Geniet van de bijzondere combinatie van Havelok met de verhalen en gedichten van Cornelis Bastiaan Vaandrager, die worden voorgedragen door John Buijsman.

UITVOERENDEN
Emilio Saura Jiménez, Niels Verbeek, Antonio Gutiérrez Rubio, Niek KleinJan en John Buijsman

PROGRAMMA
Muziek van Florian Magnus Maier.
Een combinatie van werken van Philip Glass, deels geschreven voor slagwerkkwartet en deels zelf bewerkt door Havelok.

Vrijdag 2 februari 2024
SEVERIN VAN ECKARDSTEIN
Hommage aan Schubert

Een avond om niet te missen. Severin is een van de belangrijkste Duitse pianisten van zijn generatie. Hij speelt zowel solo recitals als concerten met orkest op grote podia over de hele wereld. In zijn repertoire neemt het uitvoeren van kamermuziek een belangrijke plaats in. Hierin werkt Severin samen met musici als Barnabás Kelemen, Isabelle van Keulen, Igor Levit en Isang Enders. Met violiste Franzisca Hölscher richtte hij in het Berliner Konzerthaus de serie  Klangbrücken op. Vanavond is Severin van Eckardstein als solist bij Nieuwe Veste te bewonderen, met een hommage aan Schubert.

UITVOERENDE
Severin van Eckardstein, piano

PROGRAMMA
F. Schubert: Sonate in f mineur D 625
H. Lachenmann: Schubert-Variationen
M. Reger: Sonatine op. 89 nr. 1
F. Schubert: Sonate in c mineur D 958

vrijdag 23 februari 2024
TRIO ALBA

Rechtstreeks uit Oostenrijk komt dit top-pianotrio aangevlogen voor een tournee die start in Breda. Een prachtig trio met een al even schitterend programma. De drie musici vonden elkaar aan de Muziekuniversiteit van Graz en al snel volgden uitnodigingen van festivals en kamermuziekseries wereldwijd. Een mijlpaal was de internationale muziekwedstrijd ‘Schubert und die Musik der Moderne’, wat hen leidde naar belangrijke podia. Jeugdige frisheid, passie op het podium en speelse kwaliteit gebaseerd op diepgaande kennis van sounddesign en kamermuziekstructuren. Zo kunnen de kwaliteiten van deze muzikale drie-eenheid omschreven worden.

UITVOERENDEN
Livia Sellin, viool
Philipp Comploi, cello
Chengcheng Zhao, piano

PROGRAMMA
E. Lalo: Trio nr. 1 in c mineur op. 7
D. Shostakovich: Klaviertrio op. 8
F. Mendelssohn Bartholdy: Klaviertrio nr. 2 in c mineur op. 66


vrijdag 8 maart 2024
NIEUW AMSTERDAMS KLARINETKWARTET MET WIJN

NAKK'er Tom Wolfs is altijd al een ware Bourgondiër geweest met een grote liefde voor wijn en vanaf de zomer van 2017 mag hij zich - na een intensieve opleiding - officieel vinoloog noemen. Bij dit wijnconcert speelt het NAKK om de dorst op te wekken eerst de heerlijkste muziek, waarna Tom het publiek een aantal prachtige wijnen laat proeven en u alles vertelt over wat u altijd al had willen weten over de wijnwereld. Speciaal voor dit concept is een samenwerking aangegaan met de componisten/wijnliefhebbers Guillermo Lago (Culemborg, oude wereld) en Perry Goldstein (New York, nieuwe wereld), die gezamenlijk hun ‘On vines and wines’ componeerden. Acht smakelijke stukjes die elk hun eigen druivensoort uitbeelden, als het ware een muzikale wijnproeverij!


UITVOERENDEN
Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs, Jesse Faber

PROGRAMMA
Guillermo Lago
Perry Goldstein


vrijdag 5 april 2024
Isabelle van Keulen Ensemble, Tango Nuevo
Bach meets Tango


Isabelle van Keulen is bekend als soliste in grote vioolconcerten en als jurylid van het tv-programma Maestro. Ze was reeds als kind volledig in de ban van Piazzolla ’s muziek. In 2011 volgde ze haar hart en richtte met gelijkgestemde musici een ensemble op, wat na een serie succesvolle concerten zorgde voor de lancering van het Isabelle van Keulen Ensemble. Het kwartet legt zich toe op de Tango Nuevo (nieuwe tango) van Astor Piazzolla en slaat een brug tussen de muziek van deze componist en die van Bach. De gloedvolle en hartstochtelijke Argentijnse muziek en de vioolklanken van Bach hebben meer gemeen dan je zou kunnen denken. Laat u meeslepen door het spelplezier, de expressiviteit en een mix van melancholie, intimiteit en intensiteit, zo typerend voor de Tango Nuevo.

UITVOERENDEN
Isabelle van Keulen, viool
Christian Gerber, bandoneon
Ulrike Payer, piano
Rüdiger Ludwig, contrabas

PROGRAMMA
J.S. Bach: Allemande en Gigue uit Partita nr. 2 in Des BWV 1004
A. Piazzolla: Verano porteño / Invierno porteño
J.S. Bach: Sonate voor Viola da Gamba en Cembalo in D BWV 1028
A. Piazzolla: Concierto para quinteto
J.S. Bach: Chaconne uit Partita nr. 2 in Des BWV 1004
A. Piazzolla: Milonga del ángel; La muerte del ángel; Resurrección del ángel
J.S. Bach: Concert voor twee violen, strijkers en B.C. in Des BWV 1043, 1e deel
A. Piazzolla/C. Gerber: Le Grand Tango

Vrijdag 19 april 2024
VERRASSINGSCONCERT

.