verbinden, verblijden, veraangenamen, verbazen, verspreiden, vermaken, verdiepen
=Cultuur 

Programmering 2024 / 2025 



Woensdag 2 oktober 20.00 uur
LIBEER met Colombet, Szücs, Runge

Het seizoen 2024-2025 wordt geopend door een combinatie van topmusici die samen een indrukwekkend ensemble vormen. Het enthousiasme na een eerdere uitvoering van Julien Libeer in de Souvenir serie was zo overweldigend, dat hij opnieuw is uitgenodigd. Vanavond kunt u luisteren naar het programma ‘Mozart 1-2-3-4’, tevens de titel van een nieuwe CD. Dankzij zijn eerdere succesvolle samenwerking met Harmonia Mundi, heeft Libeer opnieuw volledige creatieve vrijheid gekregen voor deze opname.

Julien Libeer zal samen met Pierre Colombet (violist van het gerenommeerde Ébène Quartet), Maté Szücs (voormalig altviolist van de Berliner Philharmoniker) en Eckart Runge (cellist van het Artemis Quartet) een prachtig programma ten gehore brengen. U kunt genieten van Mozarts Pianotrio in Bes groot, KV 502, het Pianokwartet in g klein, KV 478 en het pianokwartet in G minor KV478. Deze zorgvuldig geselecteerde composities onderstrepen de rijke veelzijdigheid en diepgang van zowel Mozart belichten de unieke talenten en interpretaties van de musici.

Uitvoerenden:
Julien Libeer – piano / Pierre Colombet – viool/ Maté Szücs – altviool / Eckart Runge – cello
Woensdag 02 oktober 2024 | 20.00 uur

Programma
Mozart, Pianotrio in Bes majeur KV 502
Mozart, Pianokwartet in G mineur KV 478
Mozart, Pianokwartet in G minor KV478



Donderdag 24 oktober 20.00 uur
Fazil Say

Het gerenommeerde Turkse talent Fazil Say heeft zijn muzikale opleiding genoten in Düsseldorf en Berlijn, waar hij studeerde onder de deskundige leiding van David Levine en deelnam aan masterclasses door Menahem Pressler. Zijn eerste mentor, Mithat Fenmen, speelde een essentiële rol in Say’s ontwikkeling, m.n. door het stimuleren van improvisatie, wat later de basis zou vormen voor zijn composities.

Sinds zijn overwinning (1994) bij de Young Concert Artists International Competition in New York heeft Say zijn talent en creativiteit getoond op vele wereldpodia zoals het Concertgebouw, Konzerthaus Dortmund, Konzerthaus Berlin, Alte Oper Frankfurt, Wiener Konzerthaus, Dresdner Philharmonie en Camerata Salzburg. Daarnaast heeft hij opgetreden op gerenommeerde festivals zoals het Rheingau Musik Festival, het Bodenseefestival en het Festival der Nationen. Op 24 oktober zal Fazil Say naast werken van Debussy, Ravel ook zijn eigen composities ten gehore brengen. Het belooft een boeiend optreden te worden, met Say’s uitzonderlijke vaardigheden als uitvoerder en componist in de schijnwerpers.
Uitvoerende: Fazil Say

Programma: 
C. Debussy, Préludes, Livre 1 / Clair de Lune
M. Ravel, Miroirs, Oiseaux tristes: Très lent, Alborada del gracioso: Assez vif.
E. Satie, Gnossiennes
F. Say, Pianosonate op.99 ‘Yeni Hayat (New Life)’
F. Say, Ballade Op.12 No.1 "Nazim" Ballade Op.12 No.2 "Kumru" Ballade Op.40b "Ses" Winter Morning in Istanbul 
F. Say, Jazz Fantasies


Dinsdag 19 november 2024
Meccore String Quartet & Thomas Beijer

Thomas Beijer, gerenommeerd pianist en laureaat van de Nederlandse Muziekprijs in 2023, heeft speciaal voor het Meccore String Quartet een strijkkwartet gecomponeerd. De samenwerking tussen Beijer en het kwartet leidt tot verrijking van muzikale expressie en levert een sublieme samensmelting van de gecombineerde muzikale talenten.
Dit unieke stuk zal tijdens dit concert ten gehore worden gebracht. Het Meccore String Quartet betovert sinds 2007 het publiek met hun gepassioneerde uitvoeringen. In hun thuisland Polen worden ze beschouwd als een van de beste strijk- kwartetten van de recente tijd. Hun benadering van muziek, die bekend staat om innovatieve en frisse interpretaties, is stevig geworteld door de invloed van vooraanstaande leermeesters, waaronder leden van het Alban Berg Quartet, Cuarteto Casals en het Artemis Quartet. Hun expertise delen ze nu met studenten aan de conservatoria van Poznan, Warschau en Krakau. De bekendheid van Meccore strekt zich uit verder dan alleen de concertzaal; de musici zijn regel- matig te zien en te horen op radio en televisie en zijn een prominent onderdeel van het internationale kamermuziekcircuit, waarbij ze hun talenten tentoonspreiden op vooraanstaande festivals. Vanavond zal het publiek van Souvenir kunnengenieten van een bijzonder optreden. momenten beleven met vijf uitzonderlijke musici die samen optreden in een niet te missen concert.


Uitvoerenden:
Thomas Beijer, piano / Wojciech Koprowski,  Aleksandra Bryla – viool / Michal Bryla – altviool /  Marcin Mączyński – cello

Programma: 
J. Zarebski Pianokwintet in G mineur op.34
Th. Beijer nieuw strijkkwartet geschreven voor Meccore
J. Brahms Pianokwintet in F mineur op.34


Woensdag 18 december 2024
David Oistrakh String Quartet

Het optreden van het David Oistrakh String Quartet (vernoemd naar de legendarische Russische violist David Oistrakh) is een ware traktatie voor elke liefhebber van muziek! Oistrakh, een fenomenale violist, begon op zijn 15e jaar met zijn studie aan het conservatorium en studeerde in slechts drie jaar af!
Hij betrad onmiddellijk met succes het concertpodium en genoot van een schitterende carrière. Het David Oistrakh String Quartet, opgericht in 2012, wordt gevormd door vier zeer vooraanstaande Russische musici. Hoewel ieder van hen ook een indrukwekkende solocarrière heeft, delen zij een diepe liefde voor de kunst van het strijkkwartet. De nazaten van David Oistrakh gaven hun toestemming om zijn naam te gebruiken, een eer die de historische en artistieke waarde van het kwartet onderstreept. Het programma dat zij vanavond ten gehore brengen is zowel divers als uitdagend.
UITVOERENDEN:
Andrey Baranov, Rodion Petrov – viool / Fedor Belugin – altviool / Alexey Zhilin – cello

Programma
J. Haydn Strijkkwartet op.64, nr.5 ‘The Lark’
D. Shostakovich Strijkkwartet nr.3 in F majeur op.73
L. Beethoven Strijkkwartet nr.14 in Cis mineur op.131


Zondag 22 december 2024
Stadsorganist Rob Nederlof en Cappella Pratensis

Op 22 december wordt in de Heuvelse kerk een speciale kerstuitvoering van Souvenir gehouden. Stadsorganist Rob Nederlof en het wereldberoemde ensemble Cappella Pratensis, bekend om hun indrukwekkende uitvoeringen en bekroonde opnames, zullen samenwerken om een renaissance kerstprogramma te presenteren.
Dit concert brengt het publiek terug naar 1545, een tijd van Keizer Karel V, met een ambiance van weelderige feesten en ceremonieën. Het programma belicht de orgelmuziek van Thomas Crecquillon en Antonio de Cabezón, en bevat de Missa Fit porta Christi pervia van Jheronimus Vinders en het kerstlied ‘Nu Sijt Willecome’, waarmee luisteraars de historische grandeur van een 16e-eeuws kerstfeest kunnen ervaren.

UITVOERENDEN:
Rob Nederlof, stadsorganist, Zangers van Cappella Pratensis
Zondag 22 december 2024 | 15.00 uur | Heuvelsekerk
 

Programma o.a. 
Thomas Crecquillon
Antonio de Cabezón
Jheronimus Vinders
Missa Fit port Christi pervia


Woensdag 15 januari 2025
BREEZE

BREEZE verenigt vijf jonge, vooraanstaande musici die een unieke artistieke visie nastreven: het herdefiniëren van de ervaring van blaasmuziek. Het ensemble werd opgericht door vijf leden van het Carousel Chamber Music Ensemble als een speelveld voor onbevreesde verkenningen van wat de toekomst van klassieke muziek zou kunnen zijn.
De blazers zijn prijswinnaars van gerenommeerde internationale concoursen zoals de ARD-Muziekwedstrijd,
de Tsjaikovski Wedstrijd en de Duitse Nationale Muziekwedstrijd. Het kwintet streeft ernaar het concert format opnieuw uit te vinden door samen te werken met jonge en ambitieuze componisten, musici van elk genre, geslacht of nationaliteit en uitvoerders van andere kunstvormen zoals beeldende kunst, dans en theater. Zo creëren ze ruimte voor avontuur en creativiteit. Voor dit concert werd de samenwerking gezocht met pianiste Paloma Kouider.

UITVOERENDEN
Annelien Van Wauwe, klarinet / Jill Jeschek, fluit / Juri Valentin, hobo / Marceau Lefèvre, fagot / Přemysl Vojta, hoorn / Paloma Kouider, piano

Programma
Karol Beffa, Blow Up (voor piano, klarinet, hobo, fluit en fagot)
Francis Poulenc, Klarinetsonate
Jean Françaix, Divertimento voor hoorn en piano
Guillaume Connesson, Techno Parade (voor fluit, klarinet en piano)
Albert Roussel, Divertissement op.6 voor blaaskwintet en piano
Francis Poulenc, Trio voor hobo, fagot en piano
Maurice Ravel, Le tombeau de Couperin voor blaaskwintet
Francis Poulenc, Sextet voor piano en blaaskwintet, op.100


Zondag 09 februari 2025
Cappella Amsterdam o.l.v. dirigent Daniel Reuss

Lassus’ boetepsalmen Cappella Amsterdam, onder leiding van dirigent Daniel Reuss, voert als laatste deel van een drieluik de Boetepsalmen van Lassus (Psalmi Davidis poenitentiales) uit. Dit drieluik bevat ook Kanon pokajanen van Arvo Pärt en Psalms of Repentance van Alfred Schnittke.
In september 2023 nam Cappella Amsterdam een cd op met de boetepsalmen van Orlando di Lasso, een meesterwerk uit de 16e eeuw. Deze Latijnse psalmen, die berouw en smeekbeden om vergeving belichamen, tonen de polyfone rijkdom en melodische expressie van deze composities. Onder leiding van Daniel Reuss wordt er in de uitvoering bijzondere aandacht besteed aan de diepgang en tekstuele nuances van de psalmen. Dit drieluik, met de boetepsalmen als hoogtepunt, vormt een artistieke verkenning van thema’s als boetedoening en berouw, en onderstreept de blijvende relevantie van het werk van Orlando di Lasso binnen de traditie van boetvaardige muziek.
Uitvoerenden: Cappella Amsterdam o.l.v. dirigent Daniel Reuss



Dinsdag 25 februari 2025
Jonathan Fournel

Jonathan Fournel, een uitzonderlijke Franse pianist, onderscheidt zich door zijn verfijnde techniek, expressieve uitvoe- ringen en virtuositeit. Zijn internationale faam in de klassieke muziekwereld is met name te danken aan zijn successen in vooraanstaande pianoconcoursen.
Een van de hoogtepunten in zijn carrière was het behalen van de eerste plaats bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in 2021, een toonbeeld van muzikale excellentie. Fournel, die op jonge leeftijd begon met pianospelen, perfectioneerde zijn vaardigheden aan het Conservatoire de Paris. Zijn benadering van muziek is emotioneel diepgaand en doordacht, waarbij hij zich richt op de subtiele nuances van elke compositie. Zijn carrière kenmerkt zich niet alleen door successen bij wedstrijden, maar ook door indrukwekkende optredens met toonaangeven- de orkesten en in gerenommeerde concertzalen over de hele wereld. Vanavond laat Fournel zijn veelzijdigheid en diepe muzikaliteit horen met een gevarieerd repertoire. Hij opent met Bachs ‘Concerto Italien BWV 971’, vol met technische uitdagingen en expressieve mogelijkheden. Dit wordt gevolgd door ‘Trois Intermezzi op.117’ van Brahms, een reeks intieme en emotioneel geladen stukken. Vervolgens neemt hij het publiek mee op een reis door Szymanowski’s ‘Variaties on a Polish theme’, een briljante weergave van Poolse muzikalethema’s. De avond wordt afgesloten met Liszts ‘Sonate in b mineur’, een meesterwerk dat bekendstaat om zijn technische complexiteit en diepgaande expressiviteit.


UITVOERENDE
Jonathan Fournel, piano

Programma
Bach, Concerto Italien BWV 971
Brahms, Trois Intermezzi op.117
Szymanowski, Variaties ‘On a Polish theme’
Liszt, Sonate in B mineur


Dinsdag 11 maart 2025
Oxalys en Alon Sariel

Alon Sariel en Oxalys: Een Avond van Muzikale Symbiose. Op 11 maart is er een harmonieuze samensmelting van historische en hedendaagse muziekstijlen bij het optreden van Alon Sariel en Oxalys. Een unieke samenwerking die het beste van twee werelden bij elkaar brengt, waarbij de rijke tradities van de barokmuziek worden gecombineerd met de vernieuwende geluiden van de 20e eeuw. Alon Sariel, een virtuoze Israëlische luitist en mandolinespeler, combineert zijn meesterschap op deze instrumenten met zijn vaardigheden als dirigent. Bekroonde opnames uit 2018 onderstrepen zijn expertise in de oude muziek. Oxalys, een ensemble bekend om zijn verfijnde interpretaties, confronteert tijdens optredens de originele werken uit de barok met de moderne toonzetting van 20e-eeuwse grootmeesters. Met Alon Sariel aan de luit en mandoline, vult en vervolmaakt Oxalys hun geluid op een opmerkelijke wijze. Deze samenwerking leidt tot een buitengewone combinatie van instrumenten en klan- ken, die de 20e-eeuwse interpretatie van barok- en renaissancemuziek toegankelijk maakt voor het 21e eeuwse publiek. Een muzikale ontdekkingsreis die het oude naadloos met het nieuwe verbindt.

UITVOERENDEN
Alon Sariel – mandoline
Oxalys, Shirly Laub, Frédéric d’Urse – viool / Elisabeth Smalt – altviool / Justus Grimm – cello / Koenraad Hofman – contrabas / Toon Fret – fluit / Nathalie Lefèvre – fluit / Annie Lavoisier – harp

Programma: naer, Concerto Armonico nr.2
Domenico Gallo, Triosonates nr.1 + nr.2
Igor Stravinsky, Pulcinella Suite
Johann Sebastian Bach, Preludio uit Partita nr.3 in E majeur BWV 1006
Eugène Ysaÿe, Obsession uit sonate nr.2
Antonio Vivaldi, Mandoline (viool) Concert, RV316a op.4 ‘La Stravaganza’
Ottorino Respighi, Ancient Lute Airs & Dances, Suite nr.3


Zondag 30 maart 2025
Quatuor Arod

Het Edison-winnende Quatuor Arod maakt al jaren furore. Het tien jaar jonge Franse strijkkwartet geeft deze middag een eigentijdse energieboost aan werken van Beethoven, Béla Bartók, en na de pauze Mendelssohn. Ze presenteren een afwisselend en prachtig programma.
De vier leden van Quatuor Arod, vernoemd naar het gelijknamige mythische paard uit J.R.R. Tolkiens beroemde ‘The Lord of the Rings’, maken indrukwekkende sprongen in het klassieke muzieklandschap. Het kwartet heeft al eerste prijzen gewonnen op prestigieuze concoursen, zoals het Carl Nielsen International Chamber Music Competition en de ARD International Music Competition. Voorafgaand aan dit concert is de film van Bruno Monsaingeon te zien. Hij heeft een prachtige film over het kwartet gemaakt: ‘Ménage à Quatre’.
UITVOERENDEN:
Quatuor Arod: Jordan Victoria – viool / Alexandre Vu – viool / Corentin Apparailly – altviool / Samy Rachid – cello

Programma
Ludwig van Beethoven`, Strijkkwartet in Bes majeur op.18 nr.6
Bela Bartok, Strijkkwartet nr.6 in D majeur Sz.114
Felix Mendelssohn, Strijkkwartet in Es majeur op.44 nr.3


Dinsdag 15 april 2025
Amelio Trio

Sinds de oprichting in 2012 heeft het Amelio Trio - bestaande uit violiste Johanna Schubert, cellist Merle Geißler en pianist Philipp Kirchner - een indrukwekkende stempel gedrukt op de wereld van de kamermuziek. Gevormd in Frankfurt am Main, onderscheidt dit dynamische ensemble zich door hun expressieve uitvoeringen en innovatieve benadering van zowel klassieke als hedendaagse werken.

De musici van het Amelio Trio hebben hun talenten tentoongespreid op enkele van de meest prestigieuze podia en festivals, waaronder de Alte Oper Frankfurt, het Prinzregententheater München, het Klangbrücken Festival Hannover en het Piano Trio Festival Bern. Hun artistieke bekwaamheid is internationaal erkend, met opmerkelijke prestaties, zoals een tweede plaats bij de ARD International Music Competition 2023 in München en een eerste prijs bij de Internationale Schumann Kamermuziekprijs Frankfurt in 2022. Ook behaalden zij de tweede prijs bij de Gianni Bergamo Muziekwedstrijd in Lugano.

UITVOERENDEN
Johanna Schubert, viool, Merle Geißler, cello, Philipp Kirchner, piano

Programma
Franz Schubert, Piano Trio in Bes majeur D28 ‘Sonatensatz’
Rebecca Clarke, Piano Trio
Antonin Dvorak, Piano Trio in f mineur op.65 nr.3