Holberg, kunst- en cultuurbedrijf
Welkom op onze website

Waarom Holberg?


Een land van sprekende muziekinstrumenten;  een land waar dieren, bomen en vogels naast en door elkaar leven en ieder wezen de taak doet die het best past bij zijn achtergrond; een land waar... de reeks lijkt eindeloos.
Waar zijn die landen te vinden? 

 

Fragment uit; De onderaardse Reis van Claas Klim door Ludvig Holberg, in 1741 gepubliceerd. Een satirische imaginaire reis. 

Als je dan Holster en Bergink heet is de naam al geboren:

Holberg, het land van de sprekende muziekinstrumenten.


Lex Bergink studeerde eerst hobo aan het Brabants Conservatorium. Al tijdens zijn studie maakte hij een solotournee met het Nederlands Studenten Kamerorkest en was hij 1e hoboïst in het orkest van de Europese Gemeenschap waarmee hij vele concertreizen maakte. Sindsdien speelde hij in vele Nederlandse orkesten. Hij was als solohoboïst verbonden aan het  orkest van de Vlaamse Opera. Sinds 1984 is hij eerste hoboïst van het kamerorkest Concerto Brabant (voormalig Brabants Kamerorkest/ Musica Ducis). Hij maakte sinds de oprichting in 1990 tot 2002 deel uit van het Hexagon Ensemble, een internationaal gerenommeerd kamermuziekensemble, waarmee hij vele concerten gaf, radio-, tv- en CD opnames maakte en concertreizen had naar o.a. Frankrijk, Duitsland, België, Engeland en de Verenigde Staten. Als solist speelde hij met meerdere orkesten in Nederland maar ook daarbuiten in onder meer München, Wenen en Brussel. Als docent werkte hij aan het Brabants Conservatorium.

De drang om zijn muzikale ideeën over te brengen op anderen bracht hem tot dirigeren. In aansluiting daarop volgde hij de studie hoofdvak Orkestdirectie bij Jac van Steen aan het Fontys Conservatorium. Lex Bergink dirigeerde de laatste jaren vele orkesten en koren en bouwde daarmee in korte tijd een breed repertoire op dat zich uitstrekt van de vroege barok tot aan de hedendaagse muziek. Het projectkoor Gelderland dirigeerde hij in 2009 en 2010 in onder meer het ‘Schiksalslied’ van Brahms en het Requiem van de Hongaarse componist Hidas. In 2011 dirigeerde hij in opdracht van het Internationaal Vocalisten Concours ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins waaraan 270 uitvoerenden meewerkten. Momenteel is hij als dirigent onder meer verbonden aan  het Noviomagum Wind Orchestra en het Filharmonisch Orkest ‘s- Hertogenbosch.  

De ervaring van Evelien Holster is ruim en breed. Door haar werk als producent bij festivals is ze thuis op de werkvloer. Haar artistieke visie is terug te vinden in de programmering van de concertzaal Nieuwe Veste Breda én sinds 2021 is klassiek programmeur bij het Chassé theater in Breda en in Dordrecht heeft ze de artistieke leiding over het gerenommeerde cellofestival.  Ze wordt veelvuldig gevraagd om programmeringsactiviteiten te initiëren en/of  productiewerkzaamheden te verrichten voor diverse festivals en concerten. In het verleden heeft Evelien het concertpodium “De Kunstkerk” opgezet en gedurende 5 jaar op succesvolle wijze geleid op het gebied van PR/marketing, communicatie, organisatie, productie en programmering voor meer dan 60 concerten per jaar.  . Evelien beschikt door haar werkzaamheden vanuit heden en verleden over een groot muzikaal netwerk zowel aan de kant van uitvoerenden, als die  van concertorganisaties en impresariaten. Sinds tien jaar vervult ze de functie van orkestmanager van Brabant Sinfonia. In dit orkest - maar ook in haar vaste kwintet - is Evelien actief als hoboïste en geeft regelmatig concerten. 


 

Waar kun je Lex online vinden?

www.fohsite.nl

www.harmonietarcisius.nl

www.nmwo.nl

 

Waar kun je Evelien online vinden?

www.nieuweveste.nl

www.dordtseboekenmarkt.nl

www.publiekapplaus.nl


E-mailen
Bellen