Holberg, kunst- en cultuurbedrijf
Welkom op onze website

Kamermuziek Koninklijke Souvenir des Montagnards Tilburg

Woensdag 28 september 2022
Cuarteto Quiroga en Doric Quartet
Het komende seizoen 2022 / 2023 opent met een unieke combi: het Spaanse Cuarteto Quiroga samen met het uit New York afkomstige Doric Quartet.
Een muzikale tweestrijd die uitmondt in een samensmelting van klanken. Beide kwartetten musiceren op de grootste podia ter wereld en worden geprezen om hun rijke kleurenspel, veelzijdigheid, onweerstaanbare energie en het intense contact met het publiek. Hoe spannend is het om deze topmusici aan elkaar te koppelen. Beide kwartetten zijn aan elkaar gewaagd. Nominaties vliegen hen om de oren en hun opnames worden geregeld gehuldigd en geprezen. Het Doric Quartet heeft een discografie die zowel breed als diep is, mede dankzij hun jarenlange inzet sinds hun oprichting eind jaren ’90. Het Cuarteto Quiroga biedt dan weer een heel nieuw en verfrissend perspectief op het vak, waarbij ze het ijzeren repertoire koppelen aan onderbelichte beroemdheden van weleer zoals Ginastera en Turina. Dit belooft een fantastische start te worden van een seizoen vol unieke en bijzondere concerten.

Programmahttps://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Button/images/thumbnail.svg
Edward Edgar
String Quartet in E Minor, Op. 83
Alberto Ginastera
String Quartet nr.1, Op. 20
Felix Mendelssohn-Bartholdy
Octet in E-flat major, Op. 20

TICKETS


Zondag 16 oktober 2022
Hannes Minnaar

Meesterpianist Hannes Minnaar keert terug bij Souvenir met een zéér bijzonder werk: de 24 Préludes & Fuga’s van de Russische componist Dimitri Sjostakovitsj.
De uitvoering van dit gigantische pianowerk beslaat tweeënhalf uur. Deel één wordt gespeeld tussen 14.30 uur en 15.30 uur en het tweede deel duurt van 16.00 uur tot 17.30 uur. Een middag waarin je meegevoerd wordt in de gemoedsstemmingen van Sjostakovitsj die zo goed te horen zijn in deze muziek. Het is een uniek concert omdat het opus – vanwege de moeilijkheidsgraad en omvang – zelden geprogrammeerd wordt in de concertzalen. In de handen van één van de meest gelauwerde Nederlandse pianisten van deze tijd, belooft het een ware belevenis te worden.
Dat deze 24 Préludes en Fuga’s op Bachs ‘Das Wohltemperierte Klavier’ zijn geënt spreekt voor zich. Maar het is ook duidelijk dat Sjostakovitsj weinig interesse had in louter imitatie. Hij herinterpreteerde de 24 toonsoorten en de affecten die ze met zich meedragen: van een sprankelend klankenspel in A majeur tot een hartverscheurend lamento in E mineur. Het resultaat van dit alles is een werk met caleidoscopische trekken, als een bonte verzameling levens, indrukken en gedachten, wel of niet goed te ontcijferen, die aan de toehoorder in hoog tempo voorbij trekken. De omarming van het schone, afgewisseld door vlijmscherpe ironie, een bulderlach, een verstikte stem, maar in al zijn geledingen een magistraal opus met de 24 toonsoorten als uitermate krachtig vehikel.

Programma
Sjostakovitsj
24 Preludes en Fuga’s Op. 87

TICKETS


Zondag 30 oktober 2022
Wiener Mozart Trio

‘Families that play together, stay together’, zou men kunnen zeggen. Het Wiener Mozart Trio is dan ook een familiale aangelegenheid: aan het klavier Irina, op cello Diethard en op viool hun zoon, Daniel Auner, die sinds 2017 speelt in het familiebedrijf.
Het trio is natuurlijk al jaren actief, sinds 1991, en dat hoort men elk concert weer: verfrissende interpretaties die voortvloeien uit een geheel eigen artistieke visie. Doordat zij niet gebonden zijn aan de slepende contracten die orkestbanen met zich meebrengen, kunnen de musici zich, letterlijk en figuurlijk, vrij verplaatsen in de artistieke ruimte. Als ware het een roeping, zo concerteert het trio met bevlogen spontaniteit, teruggrijpend naar oorspronkelijke partituren en uitvoeringspraktijken.

Programmahttps://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Button/images/thumbnail.svg
Wolfgang Amadeus Mozart
Piano trio no.2 in G major, K 496
Piano trio no.6 in C major, K 548
Felix Mendelssohn
Piano trio no.2 in C minor, Op.66

TICKETS


Woensdag 16 november 2022
Severin von Eckardstein

Al viermaal heeft Kamermuziek Souvenir u kunnen trakteren op Koningin Elisabethwinnaar Severin von Eckardstein. Telkens weer wist de pianist ons te verrassen met een fantastisch repertoire: solorecitals die betoveren, kamermuziekconcerten die begeesteren. Ook deze keer zien wij hem graag ons podium beklimmen, wederom omringd door de crème de la crème van de klassieke muziek.
Von Eckardstein leerde het klavier temmen aan het Berlijnse Conservatorium en wist zich verder te ontwikkelen bij klinkende namen als Alfred Brendel en Menahem Pressler (in 2018 nog bij ons te gast). Hij won naast het Koningin Elisabethconcours ook verschillende prijzen op de Leeds International, ARD-competitie en de Ferruccio Busoni-competitie te Bozen. Tevens is hij al verschillende malen gehuldigd om zijn interpretatie van hedendaags repertoire. Conclusie: zijn reputatie als vaandeldrager van een generatie Duitse pianisten is verdiend.
Op het programma staan slechts twee werken, maar dit zijn niet de minste. Het Klavierkwintet in G klein van Tanejev is minder bekend in Nederland maar wint gegarandeerd uw hart. Tanejev was bevriend met o.a. Tsjaikovski en Rimski Korsakov, die hem kenden als een meester in het vak Contrapunt. Zijn kwintet staat dan ook bol van de meeslepende melodieën die dramatisch in dialoog treden en elkaar continu verder stuwen.
Het Klavierkwintet van Edward Elgar is een enorm werk dat ondanks zijn lengte iedere seconde blijft boeien. In drie bewegingen gooit Elgar alles in de strijd om de luisteraar te verleiden: markante thema’s en motieven, intrigerende schijnbewegingen, muzikale dialogen, koralen, uitbarsting en verstilling met verschillende harmonische hoogtepunten die het hart doen bloeden.

Programma
G. Mahler: Klavierquartett a-Moll
R. Schumann: Klavierquintett Es-Dur op. 44
E. Elgar: Klavierquintett a-Moll op. 84

TICKETS


E-mailen
Bellen